Blekning/borttagning av tatuering

Hos oss kan du lasra bort/bleka din tatuering.

Vanliga frågor och svar

Kan man räkna med att få bort allt?
Man bör inte räkna med det. Men i 90 % av fallen får man bort hela tatueringen. Så oddsen är goda att få bort det mesta. Men det finns fall där huden slutar svara på behandling efter ett tag, och då får man kanske acceptera att det blir rester i form av skuggor kvar.

Hur många behandlingar behöver man göra?
Det är väldigt individuellt hur många som behövs, och det märker man tids nog. Men man måste alltid vänta minst 6 - 8 veckor innan vi kan behandla igen. Kroppen måste få tid att forsla bort pigmenten, och det tar sin tid... Men om man räknar med 6-8 behandlingar, så är man inte helt fel ute. Men det är inte ovanligt att en del måste göra fler, och en del krävs det färre för.

Jag har gjort en tatuering ganska nyligen och ångrar mig. Hur fort kan jag få en tid för borttagning?
En nygjord tatuering måste kroppen få tid att läka först. Går man på för tidigt, så har huden inte läkt fullt, och risken för ärrbildning blir större. Vi rekommenderar att vänta så länge man står ut. Men vi behandlar tidigast 3 månader efter tatueringen är gjord.

Hur lång tid tar själva behandlingen, och hur ont gör det?
Smärta är individuellt och är svår att beskriva. Men man brukar beskriva känslan som när man snärtar en gummisnodd mot huden, eller en stekloppa olja som skvätter från stekpannan. Många tycker att det motsvarar smärtan vid en tatuering. Men man ska komma ihåg att en borttagningsbehandling går betydligt fortare än själva tatueringsbehandlingen. Beroende på storlek naturligtvis, och hur många färger som är inblandade. Men en tatuering som tagit en timmer att utföra pratar vi om kanske ett par minuter att ta bort per tillfälle.

Vad händer efter behandlingen?
Den första reaktionen blir som vita prickar/blåsor, och det ser ut som färgen försvunnit helt. Det kan se lite otäckt ut, men är helt normalt. Men bara efter nån minut så har dessa lagt sig, och man kan återigen se tatueringen, om än lite mer rödaktig i huden.
Vanligt är att det kan svullna, bli rött eller rosa, hetta, det kan även bli blåsor / blöda lite och eller bli blåmärken.

Hur sköter jag detta?
Man ska inte "plåstra om" den här typen av "sår", utan istället låta lufta. Man kan likna det vid ett lätt brännsår, vilket betyder att man ska akta sig för solen. När yttersta huden läkt, ca 5-10 dagar är det bra att skydda den med solskyddsfaktor (minst 30) om man utsätter den för dagsljus/solljus.
Man ska bara låta området vara, INTE pilla, eller klia på det. Om man är blåsfri kan man om man vill, smörja med aloe vera ett par gånger om dagen. Eller bara låta det vara helt.

Behandlar ni alla?
Vi behandlar inte gravida, ammande eller om du har någon pågående infektion eller sjukdom i kroppen. Inte heller om du äter blodförtunnande läkemedel.

Hur länge måste jag vänta mellan behandlingarna?
Vi rekommenderar 2 månader. Det tar tid för kroppen att forsla bort det sprängda pigmentet, och även om man inte tycker det händer något med själva tatueringen så går det sakta, och det är svårt att se den processen. Visst kanske man kan behandla någon, eller ett par veckor tidigare, men det är inte säkert att det går fortare att bli av med tatueringen för det. Snarare är det större risk för ärrbildning om inte huden fått läka färdigt innan man behandlar igen.

Faktorer som avgör hur effektiv din blekning blir:

Hur gammal tatueringen är. Ju äldre den är, desto lättare är den oftast att ta bort.
Vilka färger som används. Svart och väldigt mörka färger är lättast att bleka bort, medan färgglada och ljusa färger såsom grön, turkos, gul, rosa är svårare och kräver i regel ytterligare fler behandlingar. Metall och neonfärger går oftast inte att ta bort.
Djupet på tatueringen. Ju ytligare en tatuering sitter, desto lättare är den att få bort. Har man t ex gjort en "cover up" ovanpå en tatuering som inte blekts bort tidigare, så har färgen packats i fler lager, vilket således gör att den kommer att bli svårare att ta bort. Konturer är svårare att bleka än ifyllda fält. Detta beror på olika tillvägagångssätt vid tatuering, olika nålar och olika djup.
Vilken hudtyp och vilket läkkött man har.
Vilka fabrikat/produkter som använts.
Tatuerarens skicklighet.